Az [origo] két újságírója, Vorák Anita és Szabó András megosztva kapta meg a 2010 legjobb tényfeltáró cikkeiért járó Göbölyös Soma-díjat. A magyar újságírás egyik legrangosabb elismerését kedden este adták át a budapesti Kossuth Klubban.

"Szabó András 14 cikkből álló sorozata azt a botrányos folyamatot dolgozta föl, ahogy a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületét eladták. Az ingatlant tulajdonképpen már évekkel a szerződéskötés előtt eladták, az értékbecslésnél pedig a piaci ár töredékét állapították meg. Vorák Anita rövidebb sorozata a Duna TV-nél a Cselényi László elnöksége alatt működtetett pénzszivattyúról szól. A Duna TV sokszor több mint kétszer annyit fizetett néhány filmért, mint amennyiért azokat legyártották, a különbözet pedig eltűnt egy rejtélyes közvetítő kezén" - olvasható a Göbölyös József SOMA Alapítvány honlapján közzétett méltatásban.


A díjazottak az alapítvány névadójának, a fiatalon elhunyt Göbölyös József újságírójának fotója előtt - A fotóra kattintva galéria nyílik (Fotók: Hajdú D. András)

Mindkét sorozatot az [origo] Hírek rovatának vezetője, Sáling Gergő szerkesztette. András cikkei itt találhatók, Anita sorozatának legutóbbi darabja (benne az előzményekkel) itt olvasható. A díjátadón velük készült interjúban mindketten azt mondták, hogy a történeteknek vannak még kiderítetlen részletei, így lehetséges, hogy folytatják a nyomozó munkát.

Nem ez az első alkalom, hogy [origo]-s újságíró kapja a Soma-díjat: két éve Pethő Andrást díjazták az NFÜ egyik ellentmondásos ügyletéről szóló cikkeiért. A mostani újabb két elismeréssel az [origo] lett az egyik legeredményesebb szerkesztőség a tényfeltáró díj történetében. (Egyedül még az Index mondhatja el magáról, hogy három munkatársa is megkapta a díjat.) A moszkvás sorozat ráadásul nemcsak a Soma-díjat érdemelte ki, Szabó András ugyanis tavaly januárban az egyik cikkel elnyerte a Minőségi Újságírás díjat is.